I detta blogginlägg tar vi upp fördelarna med att ha en fysisk närvaro som leverantör. Finns det fördelar för dina kunder att du finns nära till hands i en digital värld där allt fler affärer görs ganska anonymt på nätet?

 

Hej! När man som kund är ute och letar efter bästa leverantör av en eller flera produkter och tjänster går man ofta på prisjämförelser. Detta kan vara smart i många fall, men man måste vara medveten vad priset innebär! Vi kommer använda oss själv som exempel i detta fallet.

Vart finns Ert företag?

Vart finns Ert företag?

I våran bransch, profilreklam och profilprodukter, har många leverantörer valt att enbart satsa på att just prisminimera. Eftersom många har anslutit sig till webbshop-system där man inte själv har några lagerkostnader eller produkthantering så förmedlar man i princip bara en affär mellan producent och konsument. Vi har istället valt att kombinera våran webbshop med vårt anrika tryckeri, så att vi har kontroll från produktion ända ut till slutkonsument. Behöver du express-service så att de tryckta produkterna når dig extra snabbt? Hur ser det ut med designförslag? Vi kan fixa det genom att anpassa vår egna produktion och tillgång till skickliga medarbetare, det går inte om man bara har en anonym webbshop och väntar på ett annat företags lagerbehandling. Detta är vi ensamma om i Västsverige. Eftersom vi ändå kan hålla lagerkostnaderna låga så kan vi ändå erbjuda marknaden riktigt konkurrenskraftiga priser.

Det finns flera branscher där man valt att flytta ut allt till molnet och bara agerar administratör. Men många har inte tänkt hur det faktiskt påverkar affärsmodellen och kundnyttan. Om du exempelvis säljer verktyg som hammare och skruv, är det inte viktigt också att kunna hjälpa kunden med vilken hammare han ska ha? Vilken skruv passar bäst för det projekt han bygger? Affärsmodellen borde bygga på att hjälpa kunden med verktygsbehov han har för att han vill åstadkomma något med dessa. Genom att avgränsa sig till att bara faktiskt sälja denna produkt så fyller du inte alls samma funktion. Den tanken tåls att tänka på så man verkligen förstår vad företaget verkligen åstadkommer.

Då uppstår genast kopplingen till geografi, om du är i Skellefteå men din kund är i Ystad, kan du uppfylla kundnyttan enligt det första exemplet på allvar då? Förmodligen är det mer åt exempel nummer två. Det är inget fel på det, men många företag tänker och marknadsför sig som det första exemplet! Den dagen kunden har ett brådskande ärende eller behöver expertråd kan det straffa sig för ett förvirrat företag!

Hur tänker Ert företag kring detta? Är ni digitalt lokala?

 

Robert
ProfileXpress.se