Vad borde Startups lägga sin marknadsföringsbudget på?

I detta blogginlägg går vi igenom några fördelar med eventmarknadsföring för nystartade bolag.

 

Har du startat eget? Vad kul! Oavsett vilken bransch du är i, eller kanske uppfunnit på egen hand så måste du ha en marknadsföringsstrategi som ser till att du kan förverkliga din affärsidé. Det kan kännas lite trist, men mycket av jobbet med företagsamhet innebär att informera marknaden om att du faktiskt finns och kommunicera detta på ett sätt som lyfter alla de fördelar som du erbjuder kunden.

För tillväxtbolag och startups ser utmaningen väldigt annorlunda ut än för etablerade bolag. Ta en titt på den enkla modellen nedan:

 

 

Circkelmodel över företagskunder

Circkelmodel över företagskunder

 

Etablerade bolag har redan nått den yttersta cirkeln, det vill säga, de har hittat fram till kundgrupper som från början var totalt omedvetna om företagets existens, inte hade några personliga relationer i något led till early-adopters eller andra som redan var bekanta med bolaget. Det är även kunder som kanske egentligen inte alls var intresserade av bolagets tjänster eller produkter från början.

Startups befinner sig i de 2 innre cirklarna. För att ett startupbolag ska bli etablerat handlar det just om att inte bara finnas där för sina trogna kunder och följarskara, utan ta det sista steget ut och sprida sitt varumärke till den okände kunden. Som ledare i ett tillväxtbolag lägger du förmodligen mycket tid på att kommunicera med dina investerare och andra ägare hur företaget går. Om man når den yttersta cirkeln och framgångsrikt etablerar sig bland dessa kunder så behövs inte det i samma utsträckning, bolaget står nu stabilt och har bevisat att det är livsdugligt.

Hur kommer når jag denna kundgrupp då? Jo, eventmarknadsföring är ypperlig för detta eftersom det ger bolaget tillfälle att nätverka utanför gränserna. Arrangera en afterwork på kontoret, hyr en beach-volleyboll-anläggning eller sponsra en lokal idrottstävling, det finns hur mycket som helst man kan hitta på för en billig peng. Det som kommer gynna bolaget är vem man bjuder in. Det är ingen större idé att bara skicka ut inbjudan till dina ägare, investerare och de som står bolaget närmast. Då förvandlar man eventet till en slags investor-relations grej eller kundklubbsbonus. Skicka ut inbjudan lite varstans!

När man ändå är igång och håller ett event kan det vara pricken över i:et att ha lite företagsbrandade produkter att dela med sig av. Studier visar att människor minns något bättre om de har påminns inom en snar framtid. Så om de har varit på din After Work och får med sig en mugg med bolagets logga på kan du vara säker på att ditt varumärke verkligen fick staying power hos dessa människor!

Giveaways med tryck

Giveaways med tryck

 
Robert Goldberg / Profilexpress.se